Bulvės: ką mes be jų darytume?

Didžiųjų geografinių atradimų metu, 16 amžiuje ispanams Amerikoje atradus ir į Europą parvežus bulves, šios staiga tapo vienu iš pagrindinių maisto produktų, kuris, kaip tuometiniai rašytiniai šaltiniai teigia, net išgelbėjo Europą nuo bado. Šiandien šios daržovės populiarumas yra išaugęs net dar labiau. Šiuo metu bulvė visame pasaulyje yra ketvirta pagal populiarumą auginama maistinė kultūra po kukurūzų, kviečių ir ryžių. Daugiausiai bulvių pasaulyje užaugina Kinija ir Indija ir tik toliau seka tokios valstybės kaip Rusija, Ukraina ir JAV.

Trumpa istorija

Bulvė buvo sukultūrinta iš laukinės bulvių veislės „Solanum brevicaule“. Tai padarė Pietų Amerikos gyventojai dar prieš 7-10 tūkst. metų. Bulvės tėvyne yra laikomos dabartinės Čilės, Peru ir Bolivijos teritorijos. Po tūkstančius metų trukusio selektyvinio veisimo šiuo metu yra daugiau kaip 5000 skirtingų bulvių rūšių

Bulvių maistinė vertė

BulvėsŠimtame gramų bulvių didžiąją, net 80 proc., dalį sudaro vanduo. Kita dalis yra maistinės medžiagos. Bulvėse yra baltymų, angliavandenių, įvairių mineralinių medžiagų, A, B, C grupių vitaminų ir krakmolo.

Bulvių paruošimas valgymui

Bulvės yra ruošiamos įvairiais būdais: su odelėmis ar be jų, sveikos ar supjaustytos, su prieskoniais ar be jų. Vienintelis joms keliamas reikalavimas, kad jos būtų išvirtos arba iškeptos. Kai bulvės yra termiškai apdorojamos, bulvėse esančios krakmolo granulės išsipučia, tuomet bulvės suminkštėja, įgauna subtilų savitą skonį ir tampa valgomomis. Bulvių virimas iki kol jos tampa minkštos paprastai trunka nuo 10 iki 20 min, tai priklauso nuo bulvės dydžio ir jos rūšies. Dauguma bulvių patiekalų yra patiekiami karšti, tačiau kai kurie patiekiami šalti, pavyzdžiui, bulvių salotos arba bulvių traškučiai.

Dažniausiai gaminami patiekalai

Bulvės yra daugybės patiekalų sudedamasis ingredientas, dažnai net pats svarbiausias. Įprasčiausi, visame pasaulyje sutinkami patiekalai pagaminti iš bulvių yra bulvių košė, virtos arba garintos bulvės, prancūziškai keptos bulvytės, traškučiai, sutarkuotos ir pakeptos bulvių juostelės, bulvių koldūnai, Rosti, bulvių apkepas ir bulviniai blynai.

Pats populiariausias patiekalas

Visame pasaulyje pats populiariausias iš bulvių gaminamas patiekalas be jokios abejonės yra prancūziškos gruzdintos bulvytės (angl. french fried potatoes). Lietuvoje jos dažniausiai vadinamos bulvėmis fri. Gruzdintų bulvyčių galima įsigyti faktiškai bet kuriame prekybos centre ar užsisakyti daugumoje vakarų virtuvei priklausančių restoranų. Gruzdintos bulvytės yra gaminamos iš bulvių jas supjaustant juostelėmis ir po to iškepant gilioje keptuvėje. Tinkamai iškeptos prancūziškos bulvytės išorėje privalo būti traškios, o viduje minkštos. Gruzdintos bulvytės beveik visada yra paskaninamos tik druska.

Bulvių kaip žaliavos panaudojimas

Be tiesioginio bulvių valgymo, bulvės yra naudojamos ir kitais tikslais. Vienas jų – tai alkoholinių gėrimų gamyba. Iš bulvių distiliavimo būdu yra gaminama tradicinė degtinė, poitinas ir akvavitas. Kitas bulvių panaudojimo būdas – tai krakmolo gamyba. Bulvių krakmolas yra plačiai naudojamas kulinarijoje kaip patiekalų tirštiklis ir rišiklis. Taip pat krakmolas naudojamas ir pramonėje, pavyzdžiui, kaip klijai popieriui ir medienai klijuoti. Mažos bulvės, kurias nėra praktiška naudoti maisto gaminimui, panaudojamos gyvulių pašarams gaminti.

Paskelbta kategorijoje Kiti straipsniai ir pažymėta , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *